Google+ Followers

Jumaat, 10 Oktober 2014

Siapakah???...

Like Kalau Suke :) Bismillahirahmanirahim,...
Alhamdulillah , syukur atas nikmat yang dikurniakan,....da lama ana tak update studio24kod9 nie,....
entah la rasa tak bersemangat nak post new entry,.....ana nak kongsi sikit dari pembacaan kat facebook,....dan marilah kita bermuhasabah diri ini,...siapakah diri kita,...bagaimanakah kita,....adakah iman kita makin berkurang atau bertambah......walaupun kita sibuk macam mana pun,..ingat tujuan kita hidup di dunia,....untuk mencari redha ALLAH,...(peringatan buat diri yang sering alpha)..jom kita baca jom,...(^_^)

SIAPAKAH ORANG YANG SIBUK?
Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah dia mempunyai kerajaan seperti Kerajaan Nabi Sulaiman a.s

SIAPAKAH ORANG YANG MANIS SENYUMANNYA?
Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang ditimpa musibah lalu dia berkata,"INNA LILLAHI WAINNA ILLAIHI RAJIUUN". Lalu sambil berkata," Ya Rabbi aku redha dengan ketentuanMu ini," sambil mengukir senyuman.

SIAPAKAH ORANG YANG KAYA?
Orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak lupa akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

SIAPAKAH ORANG YANG MISKIN?
Orang yang tidak puas dengan nikmat yang ada dan sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

SIAPAKAH ORANG YANG RUGI?
Orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebajikan.

SIAPAKAH ORANG YANG PALING CANTIK?
Orang yang mempunyai akhlak yang baik.

SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI RUMAH YANG PALING LUAS?
Orang yang mati membawa amal-amal kebajikan di mana kuburnya akan diperluaskan saujana mata memandang.

SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI RUMAH YANG SEMPIT LAGI DIHIMPIT?
Orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikan lalu kuburnya menghimpitnya.

SIAPAKAH ORANG YANG MEMPUNYAI AKAL?
Orang-orang yang menghuni syurga kelak yang menggunakan akalnya semasa di dunia untuk menghindari seksa neraka.

SIAPAKAH ORANG YANG KEDEKUT?
Mereka yang tidak menyampaikan pesan RASULULLAH walaupun satu ayat.

Kejayaan manusia sejauh mana dapat taat perintah Allah , Ikut cara nabi Muhammad SAW <3
Hope You Enjoy My Blog Post

Share Kalau Berminat :D www.tips-fb.com

Isnin, 7 Mac 2011

Kisah Benar Villa Nabila

Like Kalau Suke :) Kami pelajar Agama(pusat pengajian islam johor) dekat2 j ngn danga bay n dekat ngn maahad johor… dalam setahun lagi kami ni bakal jadik ustaz,,,walaupon kami x sedia aper2 ag…tapi kami sedang berusaha..memang kami bukan orang TAHFIZ,MUHADITHIN,FUQAHA,ULAMA,HIZBUT TAHRIR,ZIKIRIN dan sebagainyer tapi alim ulama penah kata orang yang baik ialah ia orang yang menuju kearah yang sempurana.

Pintu hadapan villa
 …hmmmmm…sebanarnya bukan ni kami nak cter kat korank…hikhik..uke2..

 bermulanya pada petang ahad 6 mac 2011 jam 3..saya nak hantar kawan sy dari campus ke busten larkin jb…dier nak balik kg dier mersing…tapi sampai j larkin beli tiket,tapi dapat tiket jam 6.35(kat busten mase tu punya la ramai awek fuh….syg nyer 75 % x tutup aurat dengan sempurna)…so..rase cam malaz j nak balik campus balik,,jadik kiteorang pon piker nak g jalan2…mase dalam keta ada sy,,kawan sy al-malique manap ngn ayie akhi al-farisee(satu course ngn saya),,so terfikir plak nak g VILLA NABILA…

Dengan tanpa berlengah lagi teros sy drve ngaler ker rumah puaka tu…sedang kami dalam perjlann ngaler ke rumah beliau(villa nabila) tiba2 plak awan mendung dtg dgn membawa hujan renyai2 kahak..
peta lah..abes tu aper ag
Jlan nak ker rumah villa nabila


Jap2…sebelum tu bek saya cter sejarah bebenar dlu bawu dengar cter pnglaman sy yer..

Dimasa yang dlu..satu keluarga yang kaya duduk di villa tersebut,,ibu kandung nabila sudah meningal terlebih awal daripada ayah kandung nya,,,so untuk mengelak kan ayah nyer melampiaskan nafsunya bersama dengan pelacur yang di belkang city square(c.s.) tu maka ayahnya kahwen lain,,iaitu satu perempuan dasyat tapi cntik bernama *****(sa’adiah- bukan nama sebnr untuk menjaga nama baik keluarga beliau)
nabil la


Memang pada mulanya saadiah sangat baik budi pekertinya sepanjanng bergelar ibu dan isteri….tetapi apabila datangnya berita untuk mewarisi harta warga tua belah keluraga mereka maka hati saadiah menjadi gelapkan harta..dan sememng nya pada zaman dahulu di Malaysia sngt benci kan anak tiri berbanding sekarang (aqidah orang dlu yang salah),,, pernah suatu hari saadiah menganiaya nabila tetapi nabila seorang kanak-kanak yang boleh berdikari dan tabah,,so dier wat dono j la.seperting burung bersifat bebas tetapi di dalam sangkar,,,

Apabila berita untuk mewarisi harta kpd nabila menjadi satu berita yang mutawatir( dalam bhsa arab- satu berita yang tidak boleh untuk berbohong) maka niat jahat sa’adiah menjadi menebal,, memang pada mulanya ayah kandung nabila tahu yang isterinya saadiah itu mahukan harta tapi tidaklah terlintas ayah nabila untuk berprasangka buruk dan sebagainya..

Maka tibalah satu hari disebabkan hati yang penuh zlumat dunia sedang nabila melakukan kerja seharian di villa tersebut maka saadiah dengn membawa satu objek yang merbahaya terus menerus membunuh nabila tanpa segan silunya.. berakhirlah riwayat nabila..dan jasadnya yang sepatutnya di tanam tempat yang sempurna tetapi jasad beliau di tanam di dinnding rumah tersebut,,,(ada yang berpendapat dinding rumah di sebelah atas,ada yang berpendapat di dingding rumah di seblah bawah dan ader jugak berpendapat di tanam di sebelah jamban kesayangan sa’adiah) tapi cmne pun itu x jdik masalah…

Kes itu mulai terbongkar(sila ikuti cerita selnjutnya di- http://taufiqhamid.blogspot.com/)


Ok.kita sambung cerita saya yang mula2 tadi..tiba aj kami di hadapan villa tersebut maka bermulalah kami untuk menunjukkan berani masing2 untuk masuk villa tersebut,, hehehe…

Sedang kami berjlan kaki untuk menuju ke villa tersebut kami terdengar akan suara yang sayup menyuruh kami “balik~~~~ balik~~~~” dua orang dari kami dengar tapi salah seorang dari kawan kami ayie akhi al-farisee tidak mendengar... so kami berdua takut tapi kami diamkan dahulu(balik bawu cter),, tibanya di hall ruang tamu villa tersebut memang agak suram dan menakutkan..

Kami terus menerus untuk mengambil pengambaraan untuk dijadikan bahan bukti dan koleksi..di bawah ni gambar2 di villa belah bawah( bahagian bawah) rumah tersebut..

pandangan dari tepi villa
Pandangan Dari bawag ke Atas
Oreang kater ni kolam..xtahu lah kolam mandi ker ikan
dipercayai ruang tamu rumah
pandangan dari tepi rumah
salah satu bilik berhadapan dengan tangga dan depan ruang tamu rumah



dan cuba lihat rumah di tingkat atas di bahagian bawah
Tangga untuk pergi ke tingkat atas..
first2 seram gak nak nek tingkat atas...p kiteorang men terjah j..hahhaha..lame2 ok la gak...hahha
Ruang Di Bahagian Atas
Still di Tingkat atas bahagian koridor
Pandangan rumah dari atas
Pandangan pitu rumah dari atas..atap da x der.hahhaa...kene rembat la tu...hahha

Dan kami pergi pula di bahagian di percayai iaitu parking keta..
car park

GambarSeterus itu pula kami pergi pula di rumah di bahagian atas pula..perghhh!!!! memang mujhadah untuk pergi rumah tersebut di bahagian atas( buktinya ader dalam video kiteorang)


Dan ini pula gambar di villa bahgian atas,,penat seyhhh!!!! Sya terfikir kenapalah sy mesti berada di situ.. sedang kami asyik mengambil gambar dan sebagai nyer nset sy dan wallet sy asyik terjatuh ajer dari poket sy…pelik,,bukan satu du kali tapi 5 kali sedangkan kali kedua sy jge wallet n nset sy dgn rapi..mmng sy xnak tggal barang aper2 dari situ…kisah kawan sy plak berda di villa bahagisan atas tu pula dier asyik tedengar orang tersembam ke tanah sebenayk 3 kali…ni bukan ada2kan cerita tapi kami bertiga yang dengar…
Hmm…di pula gambr di rumah nabila bahagian atas..
Pergh!! mujahadah seyh nak nek atas...kene daki cam nek gunung...sebab jln utama da tutup penuh dengn semak samun
rumah belah atas...ramai x thu ader sambungn rumah ag kat atas tu.n nilah rumah yang korank nampak dari high way tu...
di dalm rumah tersebut

dari tingkat atas korank akan nampak high way
Member sy sempat amek gambar di tangga rumah tersebut
ruang atas di ruamh bahagian atas
Kenangan yang x di jangka..

Setelah itu kami pun pulanglah dengan rase puas hati…sedang kami berjlan pulang,,,
Iaitu sy sedang drive keta,,kawan sy al-malique manap(yang duduk di sit belakang keta) dan berkata

“Perghhh kasut aku!!!!!(paul smith kesygn dier) habis kotor,penuh dgn tanah”
Sejurus kawan sy berkata gtu,maka sy terus angkat kaki kanan sy untuk lihat keadaan kasut sy.samaada kotor jgk atau tidak…SEDANGKAN SY TENGAH DRIVE KETA... DALAM KEADAAN KERETA SY DALAM KEADAAN LAJU MELUNCUR KEDEPAN PADAHAL KERETA DEPAN SY SEDANG BERHENTI.. BILA AJ SY NAMPAK KETA HADAPAN SY BERHENTI TERUS MENERUS SY HENDAK TEKAN BREAK EMERGENCY TETAPI!!! SY X PIJAK BREAKKK!!!! TAPI SY PIJAK ANTARA KLAC DENGN BREAK(KAPET KETA)….PERGHHHH!!!! XNAK CAM HURU HARA PLAK MASE TUU……(MASE TU SY X TERLINTAS NAK TARIK HAND BREAKK!!!)
SO DGN SEGERENYA SY AMEK CARA YANG KEDUA(PADAHAL KETA SY DGN KETA DEPAN DA NAK DEKAT DA), SY PUSINGKAN KETA SY KEKIRI UNTUK MENGELAKKAN BERDENTUM,,BARU SY BOLEH PIJAK BREAK DENGN SEMPURNA….PERGHHH!!!!!... XNAK CAM DUP DAP DUP DAP PLAK JANTUNG SY!!!!!..HAHHAHAH.. bahana betull…nasib bek Allah selamatkan sy dan orang lain…law x ..mmng jadik cerita nabila kedua plak..hahahha..

Persoalannyer/pengajarannya

I. Jgnlah kalian berhajat untuk berjumpa dengan jin(makhluk halu) sumber dari perubatan islam as-syifa’

II. Jgnlah perluker kita untuk berebut harta,,padahal ketika sebelum nabii wafat nabi perintahkan shabatnya untuk sedekah harta nabi yang tertinggal(4 dirham law x silap) untuk mengelakkan harta tersebut kelak menjadi beban di akhirat…_ padahal 4 dirham j!!!buakn 4 ribu…

III. Usahalah atas iman korank…Allah s.w.t telah hantar kita ke dunia ini sebagai tempat ujian. Oleh itu, Allah telah letakkan dlm diri kita keinginan². Hendak itu, hendak ini.. Begitu byk keinginan sehingga kita sendiri tidak dpt mengira berapa byk keinginan kita yg sebenarnya. Allah s.w.t juga mencipta kita dlm keadaan yg lemah & mnjadikan kita ingin mendapatkan sesuatu dgn SEGERA. Bersabarlah dgn keinginan kita krn ia hanyalah ujian.....

IV. Jagalah solat kalian,,solat dapat menjaga fasya dan mungkar…Setiap org Islam (bg yg tidak uzur) diwajibkan oleh Allah utk bermohon minta petunjuk sebanyak 17 kali dlm sehari. Allah perintahkannya. "Tunjukilah kami selalu akan jalan yg benar, iaitu jln yg ditempuh org² yg tlh Engkau beri nikmat atas mereka, bukan jln org² yg Engkau marahi, bukan pula jln org² yg sesat itu". Al-Fatihah, 6-7. Apakah kita sedar selepas itu kita diberi petunjuk?

V. Kita sentiasa mencari peluang @ merebut peluang utk mendapatkan keadaan yg lebih baik @ utk merubah kehidupan ke arah yg lebih selesa di dunia TETAPI INGAT jgn dilupa akan PELUANG yg sentiasa diberikan oleh Allah iaitu kita selagi belum mati, diberikan PELUANG HIDUP iaitu KURNIAAN PELUANG 'HIDUP'. Maka, ambillah peluang itu & gunakanlah sebaik mungkin utk-Nya sebelum peluang hidup itu ditutup...

VI. Salah satu pesanan Nabi s.a.w di dalam khutbah terakhirnya : "Jangan kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu"

VII. "Dianggap sebagai takabur itu MENOLAK APA YANG BENAR dan MENGANGGAP HINA KEPADA ORANG LAIN" - Hadis Riwayat Muslim. Perhatikan pada diri kita (tak usah tgk orang lain lagi), berapa banyakkah kita tinggalkan dan belum laksanakan lagi perintah-perintah Allah (yang benar)?


Kesimpulan Agama

SESUNGGUHYA KEJAYAAN MANUSIA HANYA,HANYA,HANYA,,,SY ULANG HANYA DALAM AGAMA ALLAH SUBH. SEJAOH MANA MEREKA DAPAT MENTAATI PERINTAH ALLAH SUBH, IKUT CARA NABI MUHAMMAD SAW.
Hope You Enjoy My Blog Post

Share Kalau Berminat :D www.tips-fb.com

Rabu, 2 Mac 2011

Ahlan Wasahlan

Like Kalau Suke :)
Assalamualikumwarahmatulahiwabarakatuh
ape khaba anda semua? almaklumla,baru nak berjinak2 buat blog. so masih lg in progress, nk buat mcm2 dgn mendaalah ni. huhu~ bnyak benda nk kena discover ;) hm actually sy pon xtau nk bekata2 atau nk bercerita itu ini. just ngada2 nak buat blog ni. so keep in touch okay? i'll try my best. hihi~

Hope You Enjoy My Blog Post

Share Kalau Berminat :D www.tips-fb.com

Ujub Yang x Disedari

Like Kalau Suke :)
Kita selalu dengar tentang ujub. Saya nak ingtkan awal ujub itu bukan burung Tiong,hahaha,, Ujub adalah suatu penyakit hati yang bermaksud takjub dengan diri sendiri.dia rasa dier lebih baik dari orang lain. Ujub merupakan titik tolak kepada penyakit hati yang lebih besar seperti riak (menunjuk-nunjuk) dan takabbur (membesarkan diri sendiri). Sifat-sifat ini tidak layak ada pada manusia. Kita hanya makhluk yang Lemah serba kekurangan.

Hanya Allah SWT. sahaja yang layak memiliki sifat ini kerana Allah-lah yang mencipta sekalian alam dan pemilik segala kekuatan. Maka, tidak salah bagi Allah SWT. untuk merasakan diri-Nya hebat, menunjuk-nunjuk kehebatan-Nya, dan mengagungkan diri-Nya.

Manusia yang ujub merasakan dirinya hebat. Contohnya, seseorang itu berasa ujub apabila dia berdoa lebih lama daripada orang lain, berasa ujub apabila sujud lebih lama daripada orang lain, berasa ujub apabila sedekahnya lebih banyak daripada orang lain.Dia rasa ujub biler dia sahaja yang selalu pergi ke kelas di MARSAH,dia rasa ujub bila dia Tahu akan sesuatu perkara(xtahu ckp j la x thu,xyah lah nak mengakkan benag yang basah) Mudah cerita, bisikan yang terlintas di hati berbunyi seperti "Uishh... aku sujud lebih lama daripada dia...".

Perkembangan pesat teknologi di zaman ini menjadikan penyebab penyakit hati juga turut maju selaras dengan perkembangan semasa. Penyakit hati ini akan meresap bersama-sama pesakit don mengikuti perkembangan dunia. Berikut merupakan sedikit sebanyak contoh-contoh ujub atau riak yang telah wujud di zaman moden.

1. Blog dan "Followers"
Kebiasaannya perkara ini hanya menimpa dikalangan "blogger". Mereka berisiko untuk merasa diri hebat apabila ramai peminat ataupun "followers" yang mengikuti blog mereka. Ribuan atau ratusan "followers" menyebabkan diri terasa hebat dan dikenali ramai. Tidak salah untuk kita berasa seronok dengan ramainya "followers". Tetapi seronok atas dasar apa? Seronok kerana dapat mencurahkan ilmu kepada ribuan atau ratusan "followers" atau seronok kerana melihat JUMLAH "followers" yang banyak?

2. "Like" di Facebook 
Post "status" di laman sosial facebook. Ramai pula yang tekan "like". Apabila ramai yang "like", mulalah rasa diri mendapat perhatian ramai. Setiap cetusan minda yang terpapar di laman Facebook dihargai dan rasa bangga dengan apa yang telah dihasilkan. Awas! Tidak salah untuk merasa gembira apabila orang lain suka apa yang kita lakukan, tapi janganlah sampai merasa riak dan berbangga dengan diri sendiri.

3. Komen di Facebook 
Mungkin juga kita akan rasa teruja apabila ramai yang memberikan tindakbalas yang memberangsangkan pada "post" kita di Facebook. Apabila ramai sangat, mungkin bibit-bibit perasaan ujub akan mula lahir.

4. Komen Gambar di Facebook 
Perkara ni mungkin berlaku pada lelaki yang kacak dan perempuan yang cun sahaja. Apabila cun atau kacak, ramailah yang komen. Tidak kurang juga yang memuji. Apabila banyak sangat terima pujian, mulalah rasa semacam dan seronok dengan pujian itu. Maka, perasaan ujub pun senang-senang boleh diterbitkan.(wahai pemilik gambar!  sebab tu kala ada yang tegur kalian meskipun cara kasar janganlah kalian berasa marah padahal kalian sendiri yang melakukan kemungkaran)

6. Ramainya Kawan atau Peminat di Facebook 
Jumlah sekali lagi memainkan peranan penting bagi syaitan untuk menghasut manusia untuk berasa riak. Ramai bilangan rakan maya di facebook juga membolehkan perasaan ujub diterbitkan. Itu baru kawan, apatah lagi peminat artis yang mencecah jumlah ratusan ribu, malahan jutaan orang. Apabila ramai orang yang meminati artis tersebut, mungkin perasaan ujub akan muncul. Hati-hati! 

7. Berdakwah di Facebook 
Mungkin ramai kawan kita yang merapu di Facebook. Sebagai orang yang merasa dirinya wajib untuk berdakwah, maka Facebook dijadikan medan untuk berdakwah di tengah-tengah rakan Facebook yang banyak merapu. Maka, jadilah kita orang yang terpencil kerana tidak merapu sedangkan yang lain banyak yang merapu.

Apa yang dibimbangkan di sini, apabila kita berdakwah, kita turut akan berbangga dengan apa yang kita lakukan. Awas, wahai da'ie!

Jadi, berhati-hatilah dengan hati! Semoga kita dilindungi Allah daripada penyakit-penyakit hati ini. Ingatlah bahawa, setiap apa kebaikan yang kita lakukan semuanya adalah daripada Allah jua. Kita tiada hak untuk merasa ujub kerana tanpa izin-Nya ia tidak mungkin akan berlaku.semuanya bergantung pada hidayat Allah sub.  Kembalilah apa jua pujian itu kepada Allah.

p/s: INGAT KEJAYAAN MANUSIA SEJAUH MANA DAPAT MENTAATI PERINTAH ALLAH IKUT CARA NABI MUHAMMAD SAW

Hope You Enjoy My Blog Post

Share Kalau Berminat :D www.tips-fb.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...